ONTSTEKINGSZIEKTEN: INFLAMMATOIRE AANDOENINGEN

Inflammatoire aandoeningen zijn ontstekingsziekten die worden veroorzaakt door verstoring van het afweersysteem. Inflammatie betekent ontsteking. Door de verstoring van het afweersysteem ontstaan er ontstekingen in verschillende organen terwijl er geen sprake is van een infectie, de normale oorzaak van een ontsteking. De ontstekingen zijn chronisch en kunnen leiden tot verschillende vervelende klachten en gezondheidsproblemen.

Darmen, gewrichten, huid en ogen

De ontstekingen kunnen plaatsvinden in verschillende organen, waardoor verschillende ziektes ontstaan. Als de ontstekingen bijvoorbeeld in de darmen zitten, heeft de patiënt de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Ook de huidziektes psoriasis en hidradenitis suppurativa zijn ontstekingsziekten, net zoals ontstekingen aan de gewrichten, spondyloartritis, waaronder axiale spondyloartritis (ontsteking van wervelkolom of bekken zoals de ziekte van Bechterew) en perifere spondyloartritis (ontsteking van gewrichten elders in het lichaam en artritis psoriatica: ontsteking van de gewrichten gecombineerd met psoriasis). Ook kunnen er oogproblemen ontstaan, zoals ontsteking van de binnenkant van het oog, dit heet uveitis.

Verhoogde kans op andere ontstekingsziekten

Als iemand een van deze ontstekingsziekten heeft, is er een grotere kans op nog een tweede of derde ontstekingsziekte.(1) Dit komt omdat het mechanisme achter de verschillende ontstekingen hetzelfde is. Zo kan iemand met gewrichtsontstekingen bijvoorbeeld ook last krijgen van ontsteking van het oog, of is er bij iemand met de ziekte van Crohn een grotere kans dat er ook een huidontsteking ontstaat. Omdat sommige van deze ziektes ernstige gevolgen kunnen hebben als ze niet goed worden behandeld, is het belangrijk om klachten te bespreken met je arts.

Erfelijkheid

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar dit soort ontstekingsziekten, is het nog steeds niet volledig duidelijk waarom en hoe deze ziektes ontstaan. Waarschijnlijk is het een combinatie van erfelijke aanleg en andere factoren waardoor een ontstekingsziekte zich openbaart. Vaak hebben familieleden van mensen met een van deze ontstekingsziekten een grotere kans op het ontwikkelen van een ontstekingsziekte.(1)

Let op

Je geeft aan dat je last hebt van een of meer van de symptomen die voorkomen bij de verschillende ontstekingsziekten. Het is belangrijk dat je hier niet mee blijft lopen. Er is een kans dat deze symptomen een signaal zijn van een inflammatoire aandoening. Spreek hierover met je arts. Als gesprekshulp kun je dit formulier opslaan als PDF of uitprinten.