Uveitis, Crohn of colitis ulcerosa en spondyloartritis

Van de groep mensen die tegelijk darmontsteking en uveitis heeft, blijkt 75% ook nog een gewrichtsontsteking te hebben (10).

 

Bekijk de animaties over crohn of colitis ulcerosa en spondyloartritis of lees hieronder verder:

Het is belangrijk om klachten, of een combinatie van klachten, aan gewrichten, darmen, huid of ogen altijd te bespreken met je arts. Zo kan blijvende schade mogelijk worden voorkomen.

Het is belangrijk om klachten, of een combinatie van klachten, aan gewrichten, darmen, huid of ogen altijd te bespreken met je arts. Zo kan blijvende schade mogelijk worden voorkomen.

Over crohn en colitis ulcerosa

Crohn en colitis ulcerosa zijn ontstekingsziekten van de darmen. Deze ontstekingen zijn onder andere het gevolg van een verandering van het afweersysteem, waardoor er ontstekingen ontstaan in de darmwand. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn allebei een Inflammatoire darmziekten (IBD), hoewel de klachten onderling wel verschillen. Bij colitis ulcerosa beperkt de ontsteking zich tot de dikke darm, terwijl bij de ziekte van Crohn de ontsteking in het hele spijsverteringskanaal kan plaatsvinden. Klachten zijn onder andere buikpijn, bloed en slijm bij de ontlasting en gewichtsverlies. (2)

Symptomen

 • Diarree
 • Bloed en slijm bij de ontlasting
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Klachten rond de anus
 • Koorts
 • Verstopping

Over spondyloartritis

Spondyloartritis (SpA) is een ziekte waarbij er sprake is van ontsteking van de gewrichten. Als deze ontsteking in de wervelkolom zit, wordt dit axiale SpA genoemd. Als de ontsteking in gewrichten op andere plekken in het lichaam zit, dan heet dit perifere SpA. De ontsteking wordt veroorzaakt door veranderingen in het afweersysteem en kan klachten geven van pijn en stijfheid.

Axiale spondyloartritis (axSpA)

Axiale spondyloartritis (axSpA) is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in het bekken en de wervelkolom. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis. Bij deze aandoening raken de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. De ontstekingen zijn pijnlijk en er kan stijfheid ontstaan. Op den duur leiden de ontstekingen tot een verstijving van de wervelkolom. Soms doen de ontstekingen zich ook voor in de gewrichten van de borstkas en van de armen of benen, of – in een enkel geval – in de achillespees. De ziekte kan grillig verlopen, met afwisselend actieve en rustige periodes.

Twee op de duizend mensen heeft de ziekte van Bechterew. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar.

Symptomen

 • Stijfheid en chronische lage rugpijn
 • Lage rugpijn vermindert na het opstaan en bewegen

Perifere spondyloartritis (SpA)

Bij perifere spondyloartritis kunnen ontstekingen in gewrichten op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Bij deze aandoening raken de gewrichten buiten de rug ontstoken, zoals bijvoorbeeld vingers, voeten, knieen of ellebogen. De ontsteking wordt veroorzaakt door veranderingen in het afweersysteem en kan klachten geven van pijn en stijfheid.

Symptomen

 • Geheel gezwollen vinger of teen
 • Gezwollen, stijve en pijnlijke gewrichten zoals vingers, voeten, knieen of ellebogen

Let op

Je geeft aan dat je last hebt van een of meer van de symptomen die voorkomen bij de verschillende ontstekingsziekten. Het is belangrijk dat je hier niet mee blijft lopen. Er is een kans dat deze symptomen een signaal zijn van een inflammatoire aandoening. Spreek hierover met je arts. Als gesprekshulp kun je dit formulier opslaan als PDF of uitprinten.