Crohn of colitis ulcerosa en spondyloartritis

Mensen met Crohn of Colitis Ulcerosa (IBD: inflammatoire darmziekten) hebben een verhoogde kans op gewrichtsproblemen. Zo heeft ongeveer 13% van de mensen met IBD last van gewrichtsontstekingen op verschillende plekken in het lichaam, zoals bijvoorbeeld de handen (13x meer dan mensen zonder Crohn of Colitis Ulcerosa). Dit wordt perifere spondyloartritis genoemd. 10% van de mensen met IBD heeft last van gewrichtsontsteking van de lage rug, axiale spondyloartritis (axSpA) genoemd. Dit is 10x meer dan mensen zonder Crohn of colitis ulcerosa.

 

Bekijk de animatie over spondyloartritis of lees de hieronder verder:

Helaas heb je als je één chronische inflammatoire aandoening hebt, een grotere kans op een andere chronische inflammatoire aandoening. Het is belangrijk om klachten, of een combinatie van klachten, aan gewrichten, darmen, huid of ogen altijd te bespreken met je arts. Zo kan blijvende schade mogelijk worden voorkomen.

Helaas heb je als je één chronische inflammatoire aandoening hebt, een grotere kans op een andere chronische inflammatoire aandoening. Het is belangrijk om klachten, of een combinatie van klachten, aan gewrichten, darmen, huid of ogen altijd te bespreken met je arts. Zo kan blijvende schade mogelijk worden voorkomen.

Over spondyloartritis

Spondyloartritis (SpA) is een ziekte waarbij er sprake is van ontsteking van de gewrichten. Als deze ontsteking vooral in de wervelkolom en in het bekken zit, wordt dit axiale SpA genoemd. Als de ontsteking in gewrichten op andere plekken in het lichaam zit, dan heet dit perifere SpA, vooral vingers, tenen, knieën of ellebogen worden aangedaan. De ontsteking wordt veroorzaakt door veranderingen in het afweersysteem en kan klachten geven van pijn en stijfheid.

Axiale spondyloartritis (axSpA)

Axiale spondyloartritis (axSpA) is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in het bekken en de wervelkolom. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis. Bij deze aandoening raken de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. De ontstekingen zijn pijnlijk en er kan stijfheid ontstaan. Op den duur leiden de ontstekingen tot een verstijving van de wervelkolom. Soms doen de ontstekingen zich ook voor in de gewrichten van de borstkas en van de armen of benen, of – in een enkel geval – in de achillespees. De ziekte kan grillig verlopen, met afwisselend actieve en rustige periodes.

Twee op de duizend mensen heeft de ziekte van Bechterew. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar.

Symptomen

  • Stijfheid en chronische lage rugpijn
  • Lage rugpijn vermindert na het opstaan en bewegen

Perifere spondyloartritis (SpA)

Bij perifere spondyloartritis kunnen ontstekingen in gewrichten op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Bij deze aandoening raken de gewrichten buiten de rug ontstoken, zoals bijvoorbeeld vingers, voeten, knieën of ellebogen. De ontsteking wordt veroorzaakt door veranderingen in het afweersysteem en kan klachten geven van pijn en stijfheid.

Symptomen

  • Geheel gezwollen vinger of teen
  • Gezwollen, stijve en pijnlijke gewrichten zoals vingers, tenen, knieën of ellebogen

Let op

Je geeft aan dat je last hebt van een of meer van de symptomen die voorkomen bij de verschillende ontstekingsziekten. Het is belangrijk dat je hier niet mee blijft lopen. Er is een kans dat deze symptomen een signaal zijn van een inflammatoire aandoening. Spreek hierover met je arts. Als gesprekshulp kun je dit formulier opslaan als PDF of uitprinten.